VYHLEDÁNÍ VODNÍHO ZDROJE, ZHOTOVENÍ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE


VYVRTÁNÍ A VYSTROJENÍ VRTANÉ STUDNY NA KLÍČ

PŮSOBÍME V RÁMCI CELÉ ČESKÉ REPUBLIKY A POSKYTUJEME ZÁRUKY NA VYDATNOST VRTANÉ STUDNY

SPOČÍTAT CENU

Podzemní voda je čistší a kvalitnější než voda povrchová či podpovrchová

Každý, kdo potřebuje na svůj pozemek přivést vodu – a je jedno, zda se jedná o vodu pro dům, zemědělský nebo strojírenský podnik, či jen zalévání zahrádky – stojí před dilematem dvou variant, jak vodu přivést. Mám si studnu vykopat sám, nebo s pomocí známých, či profesionálních kopáčů. Anebo mám dát přednost studni vrtané?

Jeden můj známý na chalupě, kam už jeho manželka, ani dospělí synové nechtějí jezdit, protože se tam jen maká a bez žádného hmatatelného, nebo viditelného výsledku, kope studnu snad už deset let. A nikdy ji nevykope. Proto je chalupa stále bez vody, bez koupelny, podkopaná, a náš osamocený známý zarputile tvrdí, že studna bude a bude levnější než vrtané studny. Tak to je nesporně jedna z výhod studny kopané, možná bude levnější. Dalším plusem kopané studny je to, že dokáže většinou nahromadit více vody než studna vrtaná. Ale tím, že je kopaná studna mnohem mělčí než studna vrtaná, usazují se ve vodě kaly a nečistoty, voda z kopané studny je tak více znečištěná než ze studny vrtané.

 

Studny vrtané jsou naopak mnohem hlubší a čerpaná voda je pouze podzemní. A tímpádem je voda čistší, méně znečištěná, než kdyby byla pouze povrchová, nebo podpovrchová. Je třeba také počítat s faktem, že hladina spodních vod v posledních letech výrazně poklesla. Proto na místech, kde bylo dříve nutno kopat například do hloubky dvanácti metrů, dnes je potřeba kopat o pět až osm metrů hlouběji. I proto je vrtaná studna výhodnější než kopaná.

 

Když se zamyslíme nad dalšími výhodami vrtané studny před kopanou, nesmíme opomenout fakt, že vrtáním studny do již upraveného trávníku, nebo na menším prostoru se vrtáním téměř nic nezničí, vrtací souprava se dokáže vtěsnat i do nemožných míst. Kopáním studny byste si rozhodně pěstěný trávník poničili, i s přilehlým okolím. A vysvětlujte to pak manželce, nebo tchyni. Nyní tedy máte na zváženou, jaký typ studny si vybrat. Já bych rozhodně neváhal. 

Sdílet na Facebook
Zpět...
Vrtané studny Vlk
Obory 50, 263 01 Dobříš (mapa)
+420 604 267 433
vrtanestudnyvlk@seznam.cz
IČ: 71478311, DIČ: CZ6101141343
Všechna práva vyhrazena ©2023 Vrtané studny Vlk